Berkeley Plantation & «Norge»: Williamsburg -Virginia/USA

Det var helt på tampen i ferieplanleggingen at vi bestemte oss for å være noen dager i Williamsburg i Virginia. Eller, det vil si: på grunn av Def Leppard-konserten i Bristow, var vi allerede i Virginia. Da var det bare å utvide leiebilperioden og booke et hotellrom i Williamsburg. Def Leppard tar oss til mange artige plasser altså!

Sjåfør Grønvoll har blitt veldig varm i trøya nå, og det var minimalt med kjeftsmelling på vei sørover. Da vi svingte av motorveien like utenfor Williamsburg ble vi litt overrasket. På veiskiltet kunne vi lese «Norge». Hvorfor i alle dager har Norge sitt eget landområde her nede?

DSC03252

I følge wikipedia var det en gjeng med norsk-amerikanere og andre skandinaver som etablerte dette samfunnet i 1904. Det nye Norge kunne by på bedre jordbruksklima og land til en rimeligere pris enn det de hadde tilgang i nordstatene. I 1909 var det 25 bygninger her, inkludert bolighus, kirker og en egen «Viking Hall» som fungerte som et samfunnshus.

Raymond fant dessverre ikke «Tjørvåg», men det er vel aldri for sent å samle sammen en gjeng med Tjørvågere å reise til Amerika? Noen som er med?

DSC03253

Marriot Vacation Club er et time-share kompleks som også tilbyr gjester å leie rom. For litt over en tusenlapp per natt fikk vi en stor leilighet med fullt kjøkken, stor spisestue, bad og separat soverom. Da var det bare å svippe seg bortom supermarkedet å handle inn til feriens første hjemmelagede tacofest. Nam! Ulempen med å bo her er at de ikke er room service eller en skikkelig restaurant på område. Passer perfekt for barnefamilier og for de som setter pris på kjøkken og vaskemaskin.

DSC03258

Nå har vi vært på farta i over fire uker, og da blir en gjerne litt latere på tampen. Så langt har vi gjort og sett utrolig masse, og vi har ikke hatt en eneste dag der vi ikke har opplevd noe nytt. Lysten på en sofadag trengte seg derfor veldig på, men etter litt surfing på tripadvisor og andre nettsteder, fant vi ut at det var i overkant mye spennende å se på her. Sofatjenesten må derfor vente til høsten!

DSC03268

Williamsburg og Jamestown er veldig viktige historiske plasser i den amerikanske historien. Det var her de første immigrantene slo seg ned på slutten av 1600-tallet. Det var her de store bomulls- og tobakkplantasjene ble bygd, med den tilhørende dystre historien med slavedrift. Det var også her de store slagene under The Civil War fant sted.

For oss har det alltid vært veldig fascinerende at den amerikanske historien er så ung. Her i Williamsburg kan du oppleve det eldste kapitelet av den unge historien.

DSC03272

Vi hadde bare en hel dag her, så vi valgte oss ut en ting vi ville gjøre. Det ble Berkeley Plantation, bygd i 1726, som var den heldige utvalgte dagsdestinasjonen.

Stedet for den første Thanksgiving. Barndomshjem til William Henry Harrison som ble amerikas niende president og hjemmet til hans barnebarn, Benjamin Harrison, som ble den 23. presidenten. Det var også her Benjamin Harrison V. ble født. En av de 56 menn som skrev under på the Declaration of Independence.

DSC03273 DSC03259 DSC03271

Gravstedet til Harrison-familien er på eiendommen. 

For å komme ned til gravstedene deres må du gå gjennom den enorme hagen. Plantasjen ligger veldig flott til helt ved James’ River.

DSC03262 DSC03266 DSC03267DSC03260

Over hundre slaver jobbet på plantasjen. De jobbet som jordbrukere på tobakksfeltene, laget mat, spikret tønner til transport og lagring av tobakk og whiskey, vasket, smidde redskap..

DSC03275 DSC03277

Under borgerkrigen var Berkeley okkupert av britiske tropper. Store mengder krigsreplika er derfor funnet på eiendommen. Disse er stilt ut i et eget rom under hovedhuset.

Billettprisen på 11$ per pers er vel verd pengene. Dette var en fin ettermiddagstur for litt slitne turister.

Siste rest av energi skal brukes i Las Vegas!

-Line

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *