Grytebrød – Oppskrift

God ettermiddag! Hadde dere en fin nyttårsaften?

Vi feiret for første gang nyttår helt for oss selv, og det var veldig koselig. Jeg laget helstekt entrecote med mandelpotetpure og rødvinssky. Det var en kjempesuksess! Rakettene derimot så vi ingenting av. Det var så tjukk tåke på Lysaker (og resten av Oslo?) at vi ikke engang så naboene våre. Haha – men vi hørte smellene da.

Jeg tenkte jeg skulle starte året med å dele en oppskrift på grytebrød med dere. Jeg har tatt litt fra matprat.no , frutimian.no og hobbykokk.no. Jeg har vært heldig eier av en lecreuset støpejernsgryte i flere år, og i år fikk vi en ny, litt større en i julegave. Jeg har brukt gryten min masse, men ikke til brødbakst enda. Enn det? Dette er jo kanskje verdens beste måte å bake brød på!

DSC00318

Ingredienser:

500 gram mel ( jeg brukte 300 gr hvetemel og 200 gr siktet rugmel)

2 -3 gram fersk gjær (du kan også bruke tørrgjær)

4 dl vann

2 ts salt

Du må ha en støpejernsgryte med lokk som tåler 250 graders varme. Nb: størrelsen på gryta har betydning for høyden på brødet. Steketiden er den samme. Hobbykokk.no har laget en fin tabell for ulike grytestørrelser. Det er gryten som gjør at du får den herlige sprø skorpen på brødet ditt, siden gryten fungerer som en egen ovn inne i stekeovnen.

  • Finn fram en stor bakebolle. Deigen må ha god plass til å heve. Bland mel og salt i bollen. Ha vann i et desilitermål, ca 25 grader, og løsne gjæren i vannet. Bland det våte i det tørre med en tresleiv. Deigen skal være litt klissete.

  • Dekk bollen med lokk eller plast, og sett den på kjøkkenbenken i romtemperatur. De fleste oppskriftene jeg har lest opererer med 12-18 timer hevetid. Mitt hevet i 19 timer. Her kan du eksperimentere litt. Det er derfor perfekt å røre sammen deigen på kvelden, slik at du kan bake brøden når du ønsker det dagen etter.

  • Når du skal bake ut brødet gjør du slik: Finn fram et stykke med bakepapir som du meler godt. Hvelv deigen ut på papiret. Bruk en melet slikkepott, eller fingrene, til å brette deigen fra en siden til den andre. Strø på mel hvis den er veldig klissete. Brett deigen en tre-fire ganger, før du legger den med brettesiden ned på papiret. Sett bakebollen over deigen som lokk, og hev i 1 1/2 time på benken.

  • Når det er gått en time av etterhevingen, kan du skru ovnen din på 250 grader og sette inn støpejernsgryten slik at den får varmet seg skikkelig opp. Når ovnen er varm og hevetiden er over, tar du ut gryten og strør litt mel i bunnen. Så vipper du deigen fra bakepapiret opp i gryten. Sett på lokket og putt gryten i ovnen i 30 minutt.

  • Etter 30 minutt tar du lokket av gryten og skur ovnen ned til 200 grader. La den stå inne i ovnen i 10-12 minutt til den har fått en gylden og sprø skorpe. Hvis du er usikker, ta en “banketest”: Hvis skorpen er hard og gir en hul lyd, er den ferdig.

La brødet avkjøle seg på rist og nyyyyyyt!

Raymond fikk nybakt brød servert til Manchester United kampen i dag. Årets første konepoeng er herved hanket inn!

DSC00328 DSC00315 DSC00329

 Ønsker dere en riktig fin første dag i 2015

-Line

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *